Roofkunst voor, tijdens en na WO II

Tentoonstelling, Grootstedelijk evenement

De expositie vertelt over joodse kunsthandelaars en particulieren van wie kunstwerken in Duitse handen terecht waren gekomen. Dit gebeurde soms door gedwongen verkoop, maar vaak ook door georganiseerde roof. Het getoonde werk komt uit de rijkscollectie en uit Nederlandse musea. Ook enkele families geven hun met succes geclaimde werk voor deze bijzondere gelegenheid in bruikleen. De tentoonstelling wordt gehouden met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Amerikaanse leger een groot aantal door de Nazi’s in Nederland verzamelde kunstwerken naar ons land. Zij gaven de Staat opdracht het geroofde werk aan de oorspronkelijke eigenaren terug te geven. Slechts een beperkt aantal werken werd ook echt geretourneerd. De resterende werken worden sindsdien door de staat beheerd als de collectie Nederlands Kunstbezit. Stukken uit deze NK-collectie vormen de basis van de tentoonstelling. Een aantal van deze werken is na de oorlog zelden of nooit meer getoond. Van enkele schilderijen in de tentoonstelling is de oorspronkelijke herkomst nog steeds onbekend.

 

In beeld komt de kille houding van de Nederlandse staat na de oorlog, op het moment dat vroegere eigenaren of erfgenamen hun kunstwerken kwamen opeisen. Zo heeft het voor de erven van kunsthandelaar Goudstikker en die van verzamelaar Gutmann meer dan zestig jaar geduurd, voordat zij in het gelijk werden gesteld.

 

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Ter Borch Stichting, een nieuw particulier initiatief opgezet door Daaf Ledeboer en Eva Kleeman. Zes jaar geleden ontstond bij hen het idee om het grote publiek kennis laten maken met kunstschatten uit de depots van het Rijk, en dat te doen in hun woonplaats Deventer. De twaalfde-eeuwse Bergkerk is dit jaar speciaal hiervoor gerestaureerd en geklimatiseerd.


Curator van de expositie is prof. dr. Rudi Ekkart. Sinds 1997 heeft hij als voorzitter van de Commissie Herkomst Gezocht leiding gegeven aan het onderzoek naar de eigenaren van in de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstwerken. Op advies van deze commissie werd een ruimhartiger teruggavebeleid ingezet.

Wanneer?

Vanaf Vrijdag 12 mei 2017 tot Zondag 27 augustus 2017

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00

Toegangsprijzen

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 15.00
Kinderen € 10.00 Jongeren 12 t/m 24 jaar.
Kinderen € 5.00 Kinderen t/m 11 jaar.

Contactgegevens

Bergkerk

Bergkerkplein 1
7411 EN Deventer

Bergkerkplein Model.NdtrcItem.HouseNumber
7411 EN, Deventer

Extra informatie

Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe Onbewaakte garderobe
Voorzieningen gehandicapten
Toegankelijk voor gehandicapten Ja
Aangepast voor gehandicapten Ja
rolstoeltoegankelijk toilet Ja
Rook en Dier-vrij (ivm Cara) ja
gehandicaptenparkeerplaats Nee
Vervoer
Eigen parkeerterrein Nee
Parkeren bij accommodatie Nee
Betaald parkeren Ja
Voor kinderen
Kinderen alleen o.l.v. volwassene Ja
Huisdieren
Huisdieren Huisdieren niet toegestaan
Zien, Doen & Beleven
Educatieve dienst Ja
Rondleidingen Ja
Fotograferen toegestaan Fotograferen zonder flits toegestaan
Kaartverkoop Kaartverkoop via accommodatie zelf,Kaartverkoop via VVV,Online kaartverkoop
Belang
Belang nationaal
Voorzieningen betaling
Betaalmogelijkheden Contant,PIN,VVV Cadeaubon