Filmhuis Den Haag

Filmhuis Den Haag wil kennis van en liefde voor film en filmgeschiedenis op je overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. In het Filmhuis kun je titels zien die vanwege hun kwaliteit, hun opvallende thema of hun plaats in het filmaanbod of -geschiedenis de moeite waard zijn om te bekijken. Deze films genieten in Den Haag èn landelijk een groeiende belangstelling. Met de programmering van vooral Europese en niet-westerse films en festivals sluit het Filmhuis aan bij de Haagse internationale gemeenschap en bij de diversiteit van de Haagse bevolking. Het draait natuurlijk om de liefde voor film bij Filmhuis Den Haag. Maar wist je dat je er ook heerlijk kunt dineren? Biologisch, producten van het seizoen en dat 364 dagen per jaar, 7 dagen per week.

De zalen  
Het Filmhuis heeft 7 zalen: 5 filmzalen en 2 multifunctionele zalen. Jaarlijks worden zo'n 450 titels vertoond in 5.200 voorstellingen, aan 145.000 bezoekers. Landelijk gezien staat het Filmhuis hiermee tussen het Filmmuseum Amsterdam en andere actieve filmtheaters. 

Programmering 
De programmering bestaat ruwweg uit vier delen: premièrefilms, speciale programma's, beeldcultuur en kinderfilms.
Premièrefilms: recente nieuwe titels die te zien zijn gedurende één of meerdere weken. Jaarlijks gaat het om zo'n 60 titels, waaronder ook kinderfilms, documentaires en films speciaal geschikt voor jongeren.
Speciale programma's: het Filmhuis ontwikkelt zelf (landen)festivals, retrospectieven, klassiekerreeksen, inleidingen, lezingen en debatten, filmcursussen en tentoonstellingen. Hierbij wordt veelal samengewerkt met andere filmtheaters en (culturele) instellingen.
Beeldcultuur: in ZAAL5 staat beeldcultuur in de breedste zin van het woord centraal: het spectrum van videokunst, multi-media performances, audiovisuele installaties, animatie- en kortfilms, vj's, musicvideo's, reclame, cross-over en andere grensverleggende, zinnenprikkelende en filmgerelateerde zaken.
Kinderfilms: deze worden gedurende het seizoen op zaterdag- en zondagmiddag in de matinees vertoond en tijdens vakanties op alle dagen.

Feest aan Zee @ Filmhuis Den Haag - Gratis te zien in Studio A
Filmhuis Den Haag presenteert van 1 juni tot en met 31 augustus 2018 historische films van Scheveningen 1900-1935. Hoe zag Scheveningen er vroeger uit? Hoe gingen mensen naar het strand? Geniet van prachtig archiefmateriaal van onze badplaats. Deze zomer te zien in Studio A! De films bestaan uit een verzameling korte fragmenten uit archieven. Badplaats Scheveningen speelt in alle fragmenten de hoofdrol. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door EYE Filmmuseum Amsterdam. De films zijn gratis te zien tijdens de openingstijden van het Filmhuis.

Dineren met filmisch uitzicht
Wil je iets eten voor of na de film, of uitgebreid dineren met een filmisch uitzicht op het Spuiplein? Dat kan in het restaurant van Filmhuis Den Haag. Het door architect Herzberger ontworpen pand met zijn vijf meter hoge ramen biedt vanuit alle posities zicht op de Haagse skyline. De keuken werkt zoveel mogelijk met biologische en seizoensproducten. De kaart wisselt met de seizoenen en iedere week zijn er nieuwe daggerechten.

Een goed begin van de dag
In het café van Filmhuis Den Haag kun je zeven dagen per week de dag goed beginnen met de lekkerste koffie en croissants. En ook voor een lunch of borrel ben je hier aan het juiste adres. Het ruim opgezette café is en prettige plek om te werken of om aan de leestafel de laatste kranten en filmrecensies door te nemen. En natuurlijk zijn ouders met (kleine) kinderen welkom!

Europa Cinemas Award Beste programmering 2015
Filmhuis Den Haag kreeg in november 2015 de Europa Cinemas Award voor Beste programmering. Bij Europa Cinemas, een groot netwerk van arthousebioscopen, zijn bijna duizend Europese theaters aangesloten, afkomstig uit 42 landen. De bekroning voor beste programmering wordt uitgereikt op basis van de diversiteit van het aanbod en het aantal vertoonde titels uit Europese landen. Het is de eerste keer dat een Nederlands filmtheater deze prijs gewonnen heeft.

Aanvullende services van Filmhuis Den Haag 
Educatie: een groot programma voor zowel (school)groepen als individuele belangstellenden, bestaande uit onder meer films met lesbrieven en inleidingen, kijkjes achter de schermen, workshops en cursussen.
Bibliotheek: de op één na grootste filmbibliotheek van Nederland met meer dan 3000 boeken, 40 meter tijdschriften, interessante filmfoto's en een archief met 70.000 filmrecensies vanaf 1935.

Praktische informatie

Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid Filmhuis Den Haag is toegankelijk voor rolstoelen. Het Filmhuis beschikt over een lift, rolstoelvriendelijk toilet en aparte toeschouwersplaatsen voor rolstoelen.

Dag Van Tot
Zondag 10:00 00:30
Maandag 09:00 00:30
Dinsdag 09:00 00:30
Woensdag 09:00 00:30
Donderdag 09:00 00:30
Vrijdag 09:00 00:30
Zaterdag 10:00 00:30

Spui Model.NdtrcItem.HouseNumber
2511 BN, 's-Gravenhage