Asserbos

Aan de rand van het centrum van Assen ligt het Asserbos. Het is een van de oudste bossen van ons land en beslaat een oppervlak van ruim 100 hectare. Ongeveer 10 hectare hiervan is altijd bos geweest. Dit is een van de laatste restanten van het Eiken-Hulst bos waar ooit een groot deel van Drenthe mee was bedekt. 

Lopend onder de eeuwenoude eiken waant u zich voor even in de middeleeuwen. Het klooster Maria in Campis was de eerst bekende eigenaar van het bos. De rest van het bos is op initiatief van Wolter Hendrik Hofstede aangeplant in 1760. 

Het Asserbos is een gemengd loof- en naaldbos en is een zogeheten sterrenbos met lange rechte paden die elkaar stervormig kruizen. In het Asserbos vormen de ‘Oude vijver’ uit 1836 en de ‘Nieuwe vijver’ uit 1895 de belangrijkste waterpartijen. Naast deze waterpartijen bevinden zich in het Asserbos een kinderboerderij, een speelweide, een open lucht theater en een hertenkamp die dateert uit 1842.

 

Het beheer van het Asserbos is gestoeld op verschillende funcie zoals o.a.: natuur, cultuurhistorie, educatie en als laatste houtproductie

Wandelroutes

Er lopen 4 uitgezette routes door het bos. Start en eindpunt is de Kinderboerderij De Hofstede.