Barbara Nanning

Voor Barbara Nanning (1957) is de cirkel altijd een belangrijk uitgangspunt. De vormen van haar objecten en installaties komen voort uit een ronddraaiende beweging die zij laat stollen in glas of keramiek. Dit jaar viert zij veertig jaar kunstenaarschap. Aan de hand van een twintigtal werken belicht de tentoonstelling Nannings unieke beeldtaal die een link legt tussen de organische en anorganische wereld.

Nanning werkt aanvankelijk met keramiek voordat zij zich toelegt op glas. In 1979 studeert zij af aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie, tegelijkertijd met Geert Lap en Babs Haenen, met wie zij de kern vormt van een nieuwe generatie Nederlandse keramisten die internationaal bekendheid verwerft. In 1994 - op uitnodiging van het Nationaal Glasmuseum en de Glasfabriek Royal Leerdam - experimenteert Nanning voor het eerst met glas, een voor haar tot dan toe onbekend en afstandelijk materiaal. Haar eerste sculpturen geeft zij vorm door de geblazen objecten te verzagen en daarna te slijpen en te polijsten.

In de afgelopen vijfentwintig jaar heeft Nanning een indrukwekkend glasoeuvre opgebouwd dat in talloze museale en privécollecties in binnen- en buitenland is vertegenwoordigd. Veel van Nannings objecten en installaties geven de suggestie spontaan te zijn gegroeid, als kristallen, kwallen, bloemen of micro-organismen. Ze roepen spanning op en laten zien dat de tegenstelling ‘door de natuur gevormd’ en ‘handgemaakt’ minder rigide is dan vaak wordt gedacht.

Nannings unieke beeldtaal en manier van werken zijn voor een belangrijk deel ingegeven door haar langdurige verblijven in het epicentrum van glasproductie in Europa: Nový Bor. Jaarlijks reist zij af naar deze Tsjechische stad waar zij met behulp van ervaren glasblazers de meest verrassende vormen en structuren creëert.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt de kunstenaarsmonografie Barbara Nanning – Eeuwige beweging bij uitgeverij Waanders & de Kunst (144 pagina’s; Nederlands en Engels; € 25,00) met bijdragen van Titus M. Eliëns en Barbara Nanning.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 16.00
Pashouders € 14.00
Kinderen € 0

Vanaf Zaterdag 31 augustus 2019 tot en met Zondag 1 december 2019

Dag Van Tot
Zondag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00