Bij de Mesdags' thuis: Foto's van een kunstenaarsbestaan

In 1888 deed een journalist verslag van zijn bezoek aan de Mesdags: "Als gij de voordeur zijt binnengegaan gevoelt ge terstond dat gij met de woning van een kunstenaar te doen hebt. De inrichting van het voorhuis, de schikking der meubels, de kleuren van het schilderwerk, met opzet zóo en niet anders gekozen […]".

Helaas is het woonhuis na Mesdags overlijden in 1915 verkocht, waarna het pand en de originele indeling van de vertrekken verloren is gegaan. Historische foto's laten echter zien hoe de Mesdags hun woon- en werkruimten hadden ingericht. Uit deze foto's blijkt de rijke en artistieke inrichting van het huis, waarover de journalist schreef.

Een groot deel van het interieur was naar ontwerp van de Nederlandse vormgever Theodoor Colenbrander (1841-1930), waaronder tapijten, portières en diens beroemde Rozenburg-aardewerk. Daarnaast waren de ruimten gedecoreerd met 19e-eeuwse schilderijen en tekeningen en een breed scala aan Aziatische kunstnijverheid.

Bezoekers aan het museum, dat in 1887 naast het woonhuis werd geopend, werden door Mesdag zelf in zijn eigen atelier ontvangen. Het atelier was zodoende een belangrijke ontmoetingsplaats voor de culturele kringen van Den Haag, met Mesdag als spil.  De ateliers van zowel Mesdag als Sientje zijn op meerdere foto’s vastgelegd, waarop zij vaak al werkend poseerden.

Hendrik Willem Mesdag was van 1889 tot 1907 voorzitter van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio. Onder zijn leiding werd het tentoonstellingsbeleid van de vereniging internationaal uitgebreid en werden er vele gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Enkele foto's van dergelijke feesten, met uitbundig verklede kunstenaars, zijn te zien in de presentatie Bij de Mesdags thuis

In de presentatie Bij de Mesdags thuis wordt in het voormalig woonhuis aan de hand van een twintigtal foto's een intiem beeld gegeven van de manier waarop Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten hier zo’n honderd jaar geleden leefden en werkten. 

Praktische informatie

Vanaf Woensdag 1 januari 2014 tot en met Donderdag 31 december 2020

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Woensdag 12:00 17:00
Donderdag 12:00 17:00
Vrijdag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Laan van Meerdervoort Model.NdtrcItem.HouseNumber
2517 AB, 's-Gravenhage