Binnenhof - Ridderzaal

Het Binnenhof, de Ridderzaal, het Torentje van de minister-president en de Hofvijver in Den Haag behoren tot de meest herkenbare plaatsen van Nederland. Via het beroemde toegangspoortje op het historische Binnenhof stap je midden in het hart van onze democratie. Door de eeuwen heen is het Binnenhof in Den Haag hét middelpunt geweest van het staatkundig leven in Nederland. Dit is de plek waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis zich afspeelden. Maar ook waar toekomst wordt gemaakt. Neem tijdens een rondleiding van ProDemos een kijkje in de Tweede Kamer. Bestijg de trappen van de Ridderzaal met zijn vele historische details en bekijk de troon waarop Koning Willem-Alexander de Troonrede voorleest tijdens Prinsjesdag.

Ridderzaal
De Ridderzaal op het Binnenhof is in de Middeleeuwen (13e eeuw) gebouwd. Oorspronkelijk als feestpaleis voor de grafelijke hof. Hiermee werd status uitgedrukt. Het maakt onderdeel uit van de oudste gebouwen van het Binnenhof en daarmee van Den Haag. Het is in Gotische stijl opgetrokken, een stijl die je verder niet veel terugziet in de stad. De Ridderzaal is nu meer bekend als zaal waar de Troonrede wordt voorgelezen door de koning en waar Olympische sporters hun koninklijke onderscheiding krijgen. 

Eerste Kamer 
Links van de Ridderzaal zie je het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Op de hoek van het zogenaamde Stadhouderlijk kwartier staat een vierkante toren, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van prins Maurits: de Mauritstoren. In 1626 betrok Frederik Hendrik, samen met zijn vrouw Amalia van Solms, het kwartier en werd de woning aanzienlijk verfraaid. Hun zoon prins Willem II werd daar geboren. Stadhouder Willem III, gehuwd met Mary Stuart, liet het stadhouderlijk kwartier weer uitbreiden met een vleugel van vier vensters aan het Buitenhof. Dit gehele complex is tegenwoordig het onderkomen van de Eerste Kamer.

Voormalige Tweede Kamer 
Aan de rechterkant van de Ridderzaal staat het voormalige gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, eind 18e eeuw gebouwd als paleis voor stadhouder Willem V. Slechts twee jaar heeft hij hier kunnen wonen: in 1795 kwam er een einde aan het stadhouderlijk bewind en moest de familie vluchten naar Engeland. De prachtige balzaal werd tijdens de Franse overheersing geheel onttakeld en als militair instituut gebruikt. Pas in 1815 opende koning Willem I voor het eerst weer een vergadering der Staten-Generaal in de voormalige balzaal van zijn vader, die tot 1992 de functie van Tweede Kamer behield. 

Fontein
Midden op het Binnenhof staat een neogotische fontein naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers, die eind 19e eeuw werd geschonken door vooraanstaande Hagenaars als blijk van waardering voor de renovatie van het Binnenhof. Het vergulde beeldje gemaakt door kunstenaar L. Jünger stelt de roomse koning Willem II voor, samen met de graven Floris IV en Floris V, één van de stichters van de Ridderzaal in de 13e eeuw.

Torentje 
Het Torentje is een onderdeel van het Binnenhof, en bevindt zich precies naast het Mauritshuis. Het achthoekige gebouw aan de Haagse Hofvijver wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354 en dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Aan de rand van het Binnenhof was het Torentje oorspronkelijk als zomerprieel voor de graven van Holland bedoeld. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin. Op de plaats van deze tuin, ten oosten van het Torentje, is later, rond 1640, het Mauritshuis gebouwd. Sinds 1982 bevindt zich in het Torentje de werkkamer van de minister-president van Nederland. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd.

Rondleiding over het Binnenhof
Een bezoek aan Den Haag is natuurlijk niet compleet zonder over het Binnenhof gewandeld te hebben. Breng eens een bezoekje aan de plek waar de belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis zich afspeelden en treed in de voetsporen van premiers als Rutte of Den Uyl tijdens een rondleiding van ProDemos (start Hofweg 1) over het historische Binnenhof, de Ridderzaal en de Tweede Kamer. Misschien zie je wel de minister-president op z’n fiets, of anders ten minste de nachtburgemeester van Den Haag bij de haringkraam naast het Binnenhof. 

Binnenhof renovatie 2020-2025
Het kloppend hart van onze democratie wordt vanaf 2020 gerenoveerd. Het complete Binnenhof verdwijnt voor ruim vijf jaar achter steigers voor een grootschalige renovatie. Toch zal het Binnenhof een aansprekende en inspirerende trekpleister blijven. 

Binnenhof InsideOut ontwerpwedstrijd
BinnenhofInsideOut is een ontwerpwedstrijd voor heel creatief Nederland: professionals en studenten. Inmiddels zijn zeven van de meer dan dertig ingezonden concepten zijn door de jury genomineerd voor een prijs of eervolle vermelding in de Haagse design contest ‘BinnenhofInsideOut’. De wedstrijd is een initiatief van FaberExposize en richt zich op een aantrekkelijke Haagse binnenstad, waarbij de aandacht voor de geschiedenis van onze parlementaire democratie behouden blijft gedurende de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd. 

Tijdens de komende Dutch Design Week in Eindhoven, worden op zaterdag 20 oktober de prijzen bekend gemaakt en uitgereikt. Aansluitend opent de tentoonstelling van winnende concepten die tot en met 29 oktober, als onderdeel van dit internationale Design Event, te zien zal zijn. Los van het feit of een inzending met een prijs is gehonoreerd, beoordeelt het Kernteam Omgeving Binnenhof in Den Haag welke ideeën zij aantrekkelijk vindt en realiseerbaar acht. Uiteindelijk zullen we in 2020 daarvan de resultaten gaan zien.  

Een wedstrijd georganiseerd door FaberExposize i.s.m. Dutch Design Week. Meer info klik hier

Hofvijver

De Hofvijver is het water naast het Binnenhof in het centrum van Den Haag. In tegenstelling tot wat de term vijver doet vermoeden, is de Hofvijver van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek (oorspronkelijk: Duinbeek) en de tegenwoordig gedempte Bosbeek uit het Haagse Bos uitkwamen. De Beek doet dat heden ten dage nog steeds en zo staat de vijver in verbinding met de duinen bij Kijkduin. In dit duinmeer bevond zich een eilandje (niet het huidige eiland) waarop graaf Willem II van Holland in de 13e eeuw zijn kasteel bouwde. Volgens andere bronnen bouwde hij zijn kasteel naast de vijver en liet hij er een slotgracht omheen graven. In deze eeuw werd het meer ook uitgediept. De Hofvijver werd door graaf Aalbrecht in de 14e eeuw rechthoekig gemaakt. Dit ontwerp heeft de vijver tot op de dag van vandaag, al kreeg hij in de 17e eeuw kades en werd hij in de 19e eeuw verlengd. Tot circa 1800 was het Binnenhof nog omgeven door een slotgracht en alleen toegankelijk via bruggen.

Praktische informatie

Prijs
groepen vanaf 50

* Het Binnenhof is altijd vrij toegankelijk voor publiek, met uitzondering van bijzondere gelegenheden, zoals Prinsjesdag. De Ridderzaal en de parlementaire gebouwen kunnen alleen bezocht worden tijdens een rondleiding van ProDemos.