Clingendael

Clingendael is één van de mooiste landgoederen van Nederland. 't Prachtige landgoed tussen Den Haag en Wassenaar kent een eeuwenoude historie die duidelijk voelbaar is in de natuur en de cultuur. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met mooie gebouwen, tuinen met indrukwekkende boomgroepen en spiegelende waterpartijen. Pronkstuk van Landgoed Clingendael is de bijzondere Japanse Tuin die slechts enkele weken per jaar geopend is. Met z'n prachtige natuur, slingerende wandelpaden en grote speelweides is het landgoed een fantastische plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Gedurende het hele jaar is Clingendael vrij toegankelijk. 

Geschiedenis 
Landgoed Clingendael kent een rijke historie. Het woord 'Clingendael' verwijst naar het dal tussen de duinen (clinge). In de 16e eeuw was het een buitenplaats met een boerderij. Deze werd in de eeuwen erna vervangen door een landhuis en de tuin werd vormgegeven in de destijds overheersende Franse stijl met symmetrische patronen en veel buxushagen. In die tijd werd het landhuis een centrum van kunst en cultuur in Europa. 
In de 19e eeuw kreeg de adellijke familie Van Brienen - die ook het huidige Hotel Des Indes liet bouwen - het landgoed in bezit. Tuinarchitect Zocher werd gevraagd de oorspronkelijke tuinarchitectuur te vervangen door de in zwang geraakte Engelse landschapsstijl. De grote vijver, de slingerpaden, de eilandjes, de verrassende loop van de sloten en de gazons met boomgroepen stammen uit die tijd. 
De laatste Van Brienen die op Clingendael woonde, was Marguérite Mary. Freule Daisy, zoals zij werd genoemd, woonde tot haar dood in 1939 op het landgoed. Aan haar hebben we de prachtige Japanse Tuin te danken. 
Familie Van Brienen verkocht het landgoed in 1954 aan de gemeente Den Haag die het openstelde voor publiek. Het landhuis werd in 1975 grondig verbouwd, waarna in 1982 het internationale kennis- en studiecentrum Instituut Clingendael zich er vestigde. 

Tuinarchitectuur 
De tuinkunst van 1818 is nog steeds zichtbaar op het landgoed. In het park bevinden zich naast de Japanse Tuin ook een Oudhollandse tuin, het Sterrenbos, een slangenmuur, een boerderij en een theeschenkerij. Overal vind je sporen van oude tijden en kom je natuur tegen die daar naadloos op aansluit. De Oudhollandse tuin met buxushagen en bloemperken is in het begin van de 20e eeuw aangelegd en geïnspireerd op de 17e-eeuwse tuinkunst. De slangenmuur diende vroeger om in de beschutte holtes perziken, abrikozen en peren te kweken, en is één van de weinige overgebleven Nederlandse exemplaren. Waar je ook loopt op Clingendael, overal kun je je voorstellen hoe de Haagse dames en heren vroeger over de paden flaneerden. 

Japanse Tuin 
De Japanse Tuin is het pronkstuk van Clingendael. Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910, waardoor deze tuin een hoge historische waarde heeft. Het is bovendien de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 vierkante meter. De kwetsbare tuin bevat prachtige en zeldzame bomen en planten. Daarom is de Japanse Tuin slechts een korte periode in de lente (mei / juni) en in de herfst (oktober) geopend. 
Combineer je bezoek aan de Japanse tuin eens met een rondleiding door Clingendael met een gids van het Gilde. Minimaal 4, maximaal 15 personen per groep, datum en tijdstip naar keuze. Klik hier om een aanvraag te doen.

Theeschenkerij
In het voormalige logeerhuis bevindt zich tegenwoordig een theeschenkerij. Dit is een ideaal startpunt voor een wandeling of fietstocht door het prachtige natuurgebied. Voor kinderen is er een kinderkaart en speelhoek en voor honden staat het water klaar. Bij mooi weer kun je heerlijk plaatsnemen op het pittoreske terras.

Wandelen 
Clingendael is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Op Clingendael kun je twee routes volgen van verschillende afstand. Ook loopt er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. 

Speeltuin en -weide
Achter Huys Clingendael en de oud-Hollandse tuin ligt speeltuin De Gees waar kinderen heerlijk kunnen klimmen op het klimfort. Ook is er een grote speelweide waar kinderen kunnen spelen, je heerlijk kunt picknicken of gewoon rustig een boek kunt lezen.

Honden
Honden zijn welkom op Clingendael, maar alleen aangelijnd. Wel zijn er enkele losloopgebieden op het landgoed.

Trouwreportages
Trouwreportages zijn het hele jaar mogelijk op Landgoed Clingendael. In de Japanse Tuin zijn bruiloftsfoto's alleen mogelijk gedurende de openstelling van de tuin. Er is geen aparte toestemming nodig voor het maken van trouwfoto's in de Japanse Tuin. 

Clingendael in de tweede wereldoorlog
Rijkscommissaris dr. Arthur Seyss-Inquart woonde met zijn gezin op Clingendael waar nu Instituut Clingendael is gevestigd. De Commandobunker van Seyss-Inquart (sinds 1945 de Julianabunker en sinds 2015 Rijksmonument) staat leeg. Defensie heeft de commandobunker operationeel verlaten en overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. De bunker (links van de Van Brienenlaan) zul je niet snel herkennen, deze was geheel gecamoufleerd als boerderijgebouw, met bakstenen muren (deels echt en deels geschilderd) en een hoogopgaand met pannen gedekt zadeldak. Twee kolommen op het dak wekken de indruk schoorstenen te zijn maar waren in werkelijkheid opstellingen voor 2 cm Flak. De Commandobunker Seyss-Inquart is gebouwd door de civiele organisatie “Abteilung Siedlung und Bauten” die onder leiding stond van Walter Münster, de zwager van Arthur Seyss Inquart. Het bijzondere aan deze Commandobunker is dat hij speciaal is ontworpen voor de veiligheid van de hoogste burgerlijke machthebber van het Duitse bestuur Seyss-Inquart, het Rijkscommissariaat en de Regimentskommandant. Het was daarmee een belangrijk onderdeel van het bestuurlijke centrum van de bezettingsmacht in Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. 

Bereikbaarheid 

Landgoed Clingendael is het hele jaar gratis toegankelijk en te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Ook op de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan zijn er ingangen naar het park. Er is een onbewaakte fietsenstalling bij de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Het parkeren van auto's is niet toegestaan, maar rond het landgoed kun je langs de weg wel parkeren. Voor wie met het openbaar vervoer reist, kan bus 20 nemen naar Landgoed Clingendael.

Praktische informatie

Huisdieren
Huisdieren Huisdieren alleen aan de lijn
Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid De meeste paden zijn verhard, waardoor Clingendael toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De Japanse Tuin is niet geschikt voor elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor rolstoelen is er een aparte ingang met een speciale route door de tuin.

* Clingendael is het hele jaar toegankelijk. De Japanse Tuin is alleen een korte periode in de lente en in de herfst geopend.