De wondere wereld van El Pintor

Kinderen stimuleren om hun fantasie te gebruiken

De schrijvers wilden met hun boeken de fantasie van kinderen prikkelen, ze stimuleren om zelf dingen te maken en onbekende werelden voor ze openen. Dat is ook de filosofie die staat centraal in de tentoonstelling.

Kinderen gaan met hun (groot)ouders op avontuur in de wonderlijke wereld van El Pintor. Ze worden uitgenodigd in het huis van El Pintor, waar ze kunnen spelen, bouwen, en tekenen. Er is een spiegelkamer, waar verstoppen bijna onmogelijk is, een plek waar kinderen zandtaartjes kunnen maken en er is een kamer waar iedereen op de muren mag tekenen. Precies zoals de wereld die omschreven en verbeeld wordt in de boeken van El Pintor.

In een tijd dat reizen nog niet gebruikelijk was, maakte El Pintor ook boeken over verre werelden. In de tentoonstelling kunnen kinderen mee naar Marokko met Hassan uit het boek Wat Hassan zag. Ze kunnen dwalen door de Marokkaanse soek, waar alleen kinderen mogen komen. Ook de spellen van El Pintor komen aan bod. Kinderen kunnen Rommel Jan helpen opruimen en zelf een stad bouwen

Over Jaap Kloots & Galinka Ehrenfest

Jaap Kloots en Galinka Ehrenfest bedachten samen El Pintor. Galinka was het creatieve brein en Jaap het organisatietalent. Ondanks de anti-Joodse maatregelen, kregen zij het voor elkaar om sommige titels in een oplage van tienduizenden te drukken. Met een deel van de opbrengst hielpen Jaap en Galinka onderduikers.

In 1943 werden beiden opgepakt. Jaap werd in 1943 vermoord in kamp Sobibor. Galinka, hoogzwanger, werd een week lang verhoord. Ze vertelde een schijnverhaal, werd vrijgelaten en overleefde de oorlog. Met veel pijn en moeite ging zij door met het maken van de boeken van El Pintor tot in 1946. In totaal zijn er zeventien El Pintor-boeken verschenen.

Praktische informatie

Vanaf Maandag 3 juni 2019 tot en met Zondag 22 september 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Maandag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00

Plantage Kerklaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
1018 CX, Amsterdam