Dignidad. Kunstenaarsboeken van Maria Veronica San Martin

Huis van het boek | Museum Meermanno besteedt dit najaar aandacht aan het werk van de Chileense (boek)kunstenares María Verónica San Martín (*1981 Santiago de Chile). Zij maakt installaties en kunstenaarsboeken die het recente politieke verleden van haar geboorteland Chili als onderwerp hebben. Deze tentoonstelling maakt deel uit van de reeks ‘Revolutionaire boeken’ van Huis van het boek.

In de tentoonstelling is de installatie Dignidad te zien, alsmede een videoregistratie van de performance die San Martín over de hele wereld geeft om het werk te tonen. De installatie is gebaseerd op geheime documenten van Colonia Dignidad, een enclave in het zuiden van Chili die een belangrijke plek werd voor clandestiene operaties van de inlichtingendiensten van het Pinochet-regime (1973-1990). Een saillant gegeven is dat zij dit deden in samenwerking met nazi-officieren die na de Tweede Wereldoorlog naar Chili waren gevlucht. In 2012 werden audio-opnames ontdekt met telefoongesprekken tussen nazi-agenten en vertegenwoordigers van het regime.

Via een installatie waarin beeldhouwkunst, geluid, performance, teksten, archiefmateriaal en originele opnamen samenkomen, onthult San Martín het functioneren van een complex systeem dat culmineerde in misdaden tegen minderjarigen en tegenstanders van de Chileense dictatuur.

Kunstenaarsboeken
De kunstenaarsboeken van San Martín hebben een vergelijkbare thematiek: Het boek In their memory herdenkt de meer dan 1.198 vermisten (bron: Agrupación de Familiares de Detenidos Desaparecidos, AFDD) tijdens de civiel-militaire dictatuur. Het boek, een leporello, kan op verschillende wijzen worden bekeken en gelezen. Met een bloedrode draad zijn portretten van vermisten in het boek bevestigd. Op de achterzijde staat een afbeelding van het regeringspaleis als symbool voor de macht die verantwoordelijk was voor de vervolgingen.

Het boek Memory and landscape bestaat uit twee delen: het eerste deel beschrijft het verloop van de schendingen van de mensenrechten, gevolgd door een lijst van de slachtoffers. Het tweede deel toont de gezichten van veertien van hen. Daartussen een landschap in aquatint waarvan de schoonheid bedrieglijk is: het is de plaats waar de dode lichamen uiteindelijk terecht kwamen.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling op de tweede verdieping van het museum is de installatie Dignidad te zien, alsmede alle kunstenaarsboeken van haar hand, waarvan het museum er enkele heeft aangekocht voor de moderne collectie.

Museum Meermanno
Het Museum Meermanno is gevestigd in het sfeervolle voormalige woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). De naam Meermanno-Westreenianum herinnert aan twee personen die aan de wieg hebben gestaan van dit museum. De belangrijkste is Baron W.H.J.van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) die in dit huis een uitgebreide boekenverzameling bijeenbracht. Zijn achterneef en belangrijke inspirator, Johan Meerman (1751-1815), bezat ook een indrukwekkende boekencollectie, waarvan een deel uiteindelijk werd opgenomen in de collectie van Van Westreenen. Na de dood van Van Westreenen vielen het huis en gehele collectie toe aan de staat. In 1852 werd het huis opengesteld als museum.

Praktische informatie

Leeftijd
Leeftijd jeugd Alle leeftijden

Vanaf Zaterdag 21 september 2019 tot en met Zondag 5 januari 2020

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00