Dwergauto’s in het Louwman Museum

Stap in de wonderlijke geschiedenis van de dwergauto tijdens de unieke tentoonstelling van deze experimentele voertuigen in het Louwman Museum.

Van 5 juli t/m 1 september biedt het Louwman Museum in Den Haag een fascinerend en kleurrijk overzicht van dwergauto’s uit de jaren vijftig. Talrijke, vaak kleine fabrikanten speelden na de Tweede Wereldoorlog in op de behoefte aan goedkoop en weersbestendig vervoer. Het verrassende resultaat was de dwergauto. 

Dwergauto’s
Dwergauto’s (ook wel microcar, bubblecar of Kabinenroller genoemd) zijn compacte drie- of vierwielers, voorzien van een één- of tweecilindermotor met een beperkt vermogen. Hoe lichter en goedkoper de auto, hoe beter. Sommige carrosserieën werden gevormd door een houten frame, slechts overspannen met doek van kunstleer of voorzien van gespijkerde aluminium plaatdelen. Ook werd er al geëxperimenteerd met kunststof carrosserieën. De vormgeving was zeer divers en soms uiterst merkwaardig. Met allerlei veiligheidsaspecten werd nauwelijks rekening gehouden.

Peel P50
Boegbeeld van de tentoonstelling is de Peel P50 uit 1962. De kleinste productieauto ter wereld werd op het eiland Man gebouwd en is slechts 132 cm lang, 99 cm breed en 120 cm hoog. Het autootje weegt 59 kilo en wordt aangedreven door een DKW-bromfietsmotortje van 49cc. De topsnelheid bedraagt 61 km per uur. De op de tentoonstelling getoonde Peel is de eerst geproduceerde auto van in totaal 47 stuks. Het tijdperk dat vooral de motorfietsen het straatbeeld in Europa bepaalde werd met de komst van de dwergauto definitief afgesloten. Na een korte bloeiperiode maakten de dwergauto’s uiteindelijk plaats voor succesvolle naoorlogse auto zoals de DAF, Mini, 2CV en de Kever. De dwergauto heeft nog altijd een grote schare liefhebbers en heeft inmiddels een cultstatus.

De dwergauto’s uit de tentoonstelling zijn beschikbaar gesteld door het museum PS Speicher uit Einbeck (D) en enkele particuliere collectioneurs.

Louwman Museum
De vaste collectie van het museum is tijdens de expositie eveneens toegankelijk. De collectie toont de geschiedenis van de automobiel in al zijn verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten geven een overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw. Deze geschiedenis wordt bovendien geïllustreerd door de uitgebreide kunstcollectie, bestaande uit onder meer affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen.

Bereikbaarheid
Het Louwman Museum beschikt over eigen parkeergelegenheden. Voor 5 euro per auto kun je gebruikmaken van deze parkeerplekken. Mindervalide bezoekers kunnen parkeren bij de hoofdingang, bereikbaar door met de auto het voetpad voor het museum te volgen.
Vanaf Station Den Haag Centraal is het Louwman Museum te bereiken via Stadsbus 90, richting Lisse. Je stapt dan uit bij de halte Louwman Museum. Ook kun je de Qliner 386 nemen richting Oestgeest. Ook hier stap je uit bij de halte Louwman Museum. Beide ritten duren ongeveer tien minuten. 

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 5 juli 2019 tot en met Zondag 1 september 2019

Dag Van Tot
Zondag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00

Leidsestraatweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
2594 BB, 's-Gravenhage