Expositie: '100 jier Abe Gerlsma'

Abe Gerlsma werd geboren aan ’t Noord in Franeker, Abe’s vader was een van 23 slagers die in Franeker hun vak uitoefenden. Abe Gerlsma ging naar de Mulo in Franeker, maar was zoals hij zelf vertelde, niet zo dol op school. Hij was meer geïnteresseerd in donderjagen en sport. Toen er een winter sterk ijs lag spijbelde hij een hele week. De schooldirecteur kon via de krant volgen waar Abe zijn eerste prijzen bij elkaar had geschaatst.
Na de Mulo ging hij naar de HTS in Leeuwarden om daar een studie werktuigbouwkunde te volgen. Abe was een techneut in hart en nieren, dus op deze school kwam hij beter uit de verf.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Gerlsma zich te verdiepen in de techniek van het etsen. Hij experimenteerde met stukjes zink uit de dakgoot. Toen dat niet het gewilde resultaat opleverde ging hij op zoek naar kennis en hij vond deze bij de befaamde etser Jan Poortenaar. In 1942 liet Gerlsma een etspers bouwen bij Bijlsma in Franeker. Hij werd een virtuoos etser en is heel succesvol geworden met zijn fijnzinnige vierkleurenetsen. Naast het etsen legde Gerlsma zich ook toe op het schilderen. Hij liet zich vooral inspireren door het Friese landschap en het licht. Daarnaast was de historische binnenstad van Franeker een dankbaar onderwerp.

Aan het eind van Gerlsma’s leven werd de fysiek zware techniek van het etsen hem te veel, maar hij is tot op bijna het laatst van zijn leven bezig geweest met schilderen. Gerlsma was een succesvol kunstenaar die zeer regelmatig werk verkocht aan zowel particulieren als aan grote bedrijven en musea.

Tijdens de tentoonstelling 100 Jier Abe Gerlsma is een overzicht van het etswerk van Gerlsma te zien, te beginnen bij de voorzichtige probeersels uit 1940 tot aan de virtuoze kleurenetsen uit zijn latere carrière. Daarnaast toont de tentoonstelling een groot overzicht van de schilderijen van Gerlsma, met een hoofdrol voor het landschap en de beelden van de fraaie Franeker binnenstad.  

Praktische informatie

Vanaf Donderdag 28 maart 2019 tot en met Maandag 10 juni 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00

Voorstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
8801 LA, Franeker