Expositie "Met smaak gekozen"

Met smaak gekozen
De schilders Jan en Antoon Kruysen, Peter van den Braken, A.J. Groenewegen en Henriëtte Pessers schilderden het landschap in de regio en het nostalgische boerenleven. Dat zij ook stillevens maakten is minder bekend. In het Peter van den Braken Centrum worden tijdens het evenement Kunstsmullen – dat zich richt op kunst en op eten en drinken – stillevens van deze kunstenaars getoond, aangevuld met werk van de hedendaagse Eindhovense schilder Cornelis le Mair.

Bij Le Mair en ook bij Groenewegen gaat het in hun schilderkunst om de ‘stofuitdrukking’, dat wil zeggen dat materialen zoals glas, metaal en aardewerk levensecht lijken. Peter van den Braken en Jan Kruysen en zijn zoon Antoon Kruysen hielden zich daar helemaal niet mee bezig. Zij hanteerden een grovere toets en bij hen ging het om een impressie van de werkelijkheid. Of om expressie. Wat te denken van een stilleven met een fles drank, verlepte bloemen en een schoen die nodig opgelapt moet worden? Je zou toch denken dat Antoon Kruysen met dit onbekende werk zijn eigen staat van armoedzaaier wilde uitdrukken. Ook van Antoon Kruysen: het bekende werk ‘De Slacht’, met een ouderwets buiten aan een ladder opgehangen varken. Want ook dat is eten. Een bijzondere expositie met veel werk dat niet eerder is getoond.

Galerieroute Kunstsmullen
In het kader van het evenement Kunstsmullen is een fietsroute uitgezet door de natuur en langs een aantal locaties waar kunst te zien is, die recent of in de vorige eeuw is gemaakt door kunstenaars in deze regio. 
Het Peter van den Braken Centrum is ook opgenomen in deze Galerieroute. Zie voor de fietsroute en het volledige programma de website van Kunstsmullen.

Peter van den Brakencentrum

De kerncollectie van het Peter van den Braken Centrum bestaat uit werk van Brabantse kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw in Heeze en omgeving woonden en werkten.

Heeze was tussen 1880 en 1945 een schildersdorp, waar kunstenaars van heinde en verre naartoe kwamen om enige tijd te werken. In de eerste helft van de twintigste-eeuw sloten kunstenaars uit de regio zich bij hen aan. Als eerste Jan Kruysen en zijn zoon Antoon Kruysen, gevolgd door ondermeer Peter van den Braken, Henriëtte Pessers en A.J. Groenewegen. Vader en zoon Kruysen woonden enige tijd in Heeze, Peter van den Braken streek neer in Sterksel, Henriette Pessers woonde in Leende en A.J. Groenewegen vestigde zich wat verderop in Budel. 

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 12 oktober 2019 tot en met Zondag 1 december 2019

Dag Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Zaterdag 14:00 17:00