Fietsroute Het oude land

Deze route genaamd 'Het oude land' voert je langs stolpboerderijen Hoorn en omstreken. De route die in Hoorn begint geeft een complete dwarsdoorsnede van oostelijk West-Friesland en voert door een uniek landschap dat al sinds 3000 v. Chr. wordt bewoond. De vele archeologische vindplaatsen in Aartswoud, Sijbekarspel, Wognum en Zandwerven getuigen daarvan. Het gebied is in archeologisch opzicht van mondiale betekenis vanwege de zeldzaamheid en de gaafheid. Door de afzetting van gronden langs oeverwallen of op kreekruggen ontstonden vestigingsplaatsen, plekken waar nu nog de stolpen domineren. Een groot aantal stolpen dateert uit de 17e en de 18e eeuw. Maar de 19e eeuw is ook als bloeiperiode goed zichtbaar. Toen zijn veel van oorsprong 16e- en 17e-eeuwse stolpen verbouwd of nieuw gebouwd. Er verschenen dakspiegels en rijk versierde dakkapellen. De route wisselt dichtbebouwde dorpskernen als Wognum, Opmeer en Hoogwoud af met een open landschap waarin smalle lintdorpen met namen als Wadway, Spanbroek en Sijbekarspel de enige bebouwing vormen. Het schilderachtige Aartswoud is het keerpunt van de route.

Praktische informatie

Tocht/Route
Afstand 40
Gemarkeerd Nee
Route typering Recreatief
Route kenmerken Van A naar A
Toelichting startpunt Stationsplein Hoorn
Vervoer
Betaald parkeren Ja
Toelichting bereikbaarheid OV De route start op het Stationsplein in Hoorn en is vanuit alle windstreken goed bereikbaar per openbaar vervoer. Fietsen zijn te huur op het station.
Toelichting parkeren Parkeren kan het voordeligste op P+R Transferium Hoorn (achterzijde station) of op het Pelmolenpad (naast station). Hier zijn dagkaarten te koop. Ook kun je belparkeren met mobiele telefoon.
Regio
Noord-Holland West-Friesland
Verkooppunt
Verkooppunt toelichting https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/788851/recreatieve-fietsroute/stolpenroute-hoorn-het-oude-land