Gouden Eeuw in Den Haag - Glans, glorie en misère

Den Haag was in de Gouden Eeuw hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van de Republiek. Den Haag had als dorp en internationaal diplomatiek centrum een aparte status. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders grote macht bezaten. Rond het Binnenhof, bestuurscentrum van de Republiek, verrezen indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten, vertegenwoordigers van de provincies en rijke burgers. Hun aanwezigheid stimuleerde de productie van luxegoederen en ambitieuze bouwprojecten: Den Haag beleefde een periode van culturele bloei en economische groei. Maar hoe zat het met armoede, hoge kindersterfte, de handel in koloniale producten en slavernij?

De tentoonstelling Glans, Glorie en Misère, De Gouden Eeuw in Den Haag in het Haags Historisch Museum toont niet alleen de schittering, maar ook de dagelijkse realiteit van de zeventiende eeuw. Den Haag was een stad van contrasten: het ‘rijkste dorp van Europa’, centrum van macht, cultuur en wetenschap met beroemde inwoners als Baruch Spinoza en Christiaan Huygens.

Naast woonplaats van de elite was Den Haag ook een snel groeiend dorp vol (hof)leveranciers, ambachtslieden en arbeidsmigranten. Grote delen van het volk kende een onzeker bestaan, afhankelijk van economische voor- en tegenspoed, oorlog en vrede. Praal en rijkdom contrasteerden met armoede, uitbuiting en gebrekkige voorzieningen. In het dagelijks leven speelden misdaad en straf, lief en leed, geboorte en sterfte een grote rol, zowel ‘op stand’ als in de arme volksbuurten rond het Spui.

Het samenleven van edelen, burgers en migranten maakte van Den Haag een sterk gelaagde stad, iets wat nu nog steeds herkenbaar is. De verschillende werelden leefden langs en naast elkaar, waren echter ook wederzijds afhankelijk, en kwamen soms met elkaar in botsing. De gruwelijke moord op de regenten Johan en Cornelis de Witt door ontevreden, opgehitst volk illustreert dit op navrante wijze.

Glans, Glorie en Misère, De Gouden Eeuw in Den Haag toont naast schilderijen, tekeningen en prenten en gebruiksvoorwerpen ook archiefstukken, verslagen van ‘ooggetuigen’: dagboekfragmenten, citaten uit liefdesbrieven, gedichten en rechtbankverslagen. Deze brengen de zeventiende-eeuwse Haagse werkelijkheid op persoonlijke wijze tot leven.

Rembrandt en de Gouden Eeuw
In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Den Haag als middelpunt van de bestuurlijke macht speelde een belangrijke rol in die periode getuige de vele meesterwerken in de musea, de invloedrijke inwoners en bekende locaties. Ervaar Den Haag in de tijd van Rembrandt & de Gouden Eeuw. Bezoek de speciale themapagina over deze bloemperiode in Den Haag hier.

Praktische informatie

Vanaf Zondag 28 april 2019 tot en met Zondag 27 oktober 2019

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00