Iedereen Fotografeert

Iedereen fotografeert

Met de slogan ‘Iedereen fotografeert’, moedigde in 1900 de Amsterdamse fotohandelaar Joan Guy de Coral iedereen aan om zelf te gaan fotograferen en een handcamera te kopen. Het waren vooral welvarende jongeren met belangstelling voor nieuwe gadgets die Nederland aan het fotograferen brachten. Vanuit hun gezamenlijke interesses als fietsen, richtten zij verenigingen op, hielden soireés en gingen zij op excursie om hun passie met elkaar te delen.

Het talent van Koningin Wilhelmina

Fascinerende foto’s en fotoalbums van de allereerste amateurfotografen, vertonen veel gelijkenissen met de foto’s die we nu op onze mobiele telefoon hebben staan. Foto’s van intieme momenten, van reizen en van het dagelijks leven om ons heen. Koningin Wilhelmina was een getalenteerde fotografe en de tentoonstelling toont een van haar fotoalbums welke gevuld zijn met landschapsfoto’s en zeegezichten voorzien van een persoonlijke bijschriften.
Ook voor kunstenaars als G.H. Breitner, Willem Witsen en Theo van Doesburg werd de camera onderdeel van het dagelijks leven. In de tentoonstelling maken we kennis met hun directe omgeving en zien we hun inspiratiebronnen.

Technische innovaties

Dankzij de uitvinding van de kodakcamera en de voorloper van de spiegegreflex “de reflexcamera” komt de ontwikkeling van de fotografie in een stroomversnelling terecht. In Iedereen Fotografeert is de eerste en het enige overgeleverde reflex voor het eerst te zien voor publiek. Mede door de uitvinding van deze handzame camera’s steeg het aantal amateurfotografen explosief: in 1890 waren er 1.000 en rond 1900 al 15.000. Door de uitvinding en de experimenten van pioniers, zien we de ontwikkeling in de amateurfotografie, niet alleen werd de kwaliteit van foto’s beter, amateurfotografen groeiden met de innovaties mee.

Meer weten over deze tentoonstelling ga naar de website voor informatie en kaarten.

Museumstraat Model.NdtrcItem.HouseNumber
1071 XX, Amsterdam