Joachim Eijlander in De Kluis

Ontdek de voormalige kluizenaarswoning boven op de berg midden in het bos. Ervaar de rust en de stilte en geniet van de muziek. In De Kluis brengt Joachim Eijlander twee cellosuites van Bach ten gehore..

Ontdek de voormalige kluizenaarswoning boven op de berg midden in het bos. Ervaar de rust en de stilte en geniet van de muziek. In De Kluis brengt Joachim Eijlander twee cellosuites van Bach ten gehore.

Kluizenaars op de top

De Däölkesberg beklimmen is een belevenis op zich. Het voetpad met slingerend trappenwerk leidt langs prachtige Zuid-Limburgse natuur met magnifieke uitzichten. Bovenop wacht nog een verrassing: De Kluis, voormalig eenmansklooster met aangebouwd kapelletje. Tussen 1687 en 1930 woonden hier achtereen zestien kluizenaars. Je wordt ontvangen met koffie en thee en er is tijd om een kijkje in de Kluis te nemen.

Intiem cello recital 

Cellist Joachim Eijlander was direct enthousiast over de plek: het eenmansklooster leent zich perfect voor recital voor solo cello. Hij koos voor twee cellosuites van Johann Sebastian Bach: de derde en de vijfde. 
Bach schreef zijn cellosuites in Köthen, een dorpje vlakbij Leipzig. De omgeving met heuvels en sfeervolle wijngebieden doet een beetje Toscaans aan. Eeuwen geleden is daar door Franse monniken de wijnteelt begonnen en er zijn nog prachtige Franse kloosters te zien. Vond Bach hier zijn inspiratie? In de cellosuites horen we de Franse stijl met markante ritmes en duidelijke adempauzes en de Italiaanse stijl met haar sprankelende virtuoze lichtvoetigheid. 
Joachim Eijlander kreeg zijn eerste lessen van Jan Hollinger in zijn geboorteplaats Rotterdam. Hij vervolgde zijn studie in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Hij speelde samen met gerenommeerde musici als Inon Barnatan, Karl Leister en Zuill Bailey. Joachim is oprichter van het Rubens Quartet, waarmee hij veelvuldig optrad in Europa, de VS en Israël. Als docent en kamermuziekcoach is hij verbonden aan verschillende nationale en internationale festivals. 
Lange tijd speelde hij op een Italiaanse 19e-eeuwse cello uit de collectie van het NMF. Onlangs kon hij door middel van crowdfunding een eigen instrument verwerven. Van het NMF heeft hij een zeldzame strijkstok in bruikleen, gebouwd door Nikolaus Kittel in Sint-Petersburg rond 1850. 

Programma
  • 19.00 uur: Ontvangst met koffie en thee en rondkijken bij De Kluis
  • 20.00 - 21.00 uur: Concert van Joachim Eijlander, cello

Bach – Cellosuite nr. 3 in C, BWV 1009 
Bach – Cellosuite nr. 5 in c, BWV 1011

Praktische informatie
  • Rijd vanaf Walem de Kleineweg in tot aan de bosrand. Daar ligt een parkeerplaats. Vandaar te voet verder naar De Kluis.
  • Neem eventueel een kussentje en een vest mee, het kan fris zijn in De Kluis.
  • De Kluis is ook helemaal te voet bereikbaar vanuit Valkenburg, langs de Geul en dan omhoog naar De Kluis. Denk dan wel aan wandelschoenen en een zaklantaarn voor op de terugweg.
NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 5, 6 en 7 april 2019 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de tweede editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op meer dan 20 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Muziek, cultureel erfgoed en natuur komen samen in dit festival. In één weekend zijn er maar liefst 75 concerten!

Bekijk hier alle locaties en data

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boeken zonder lidnummer'.


 

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
€ 25.00

Zaterdag 6 april 2019 Vanaf 19:00 tot en met 21:00

Molenweg 2 Model.NdtrcItem.HouseNumber
6305 PT, Schin Op Geul