Ku(n)st route Hoorn

Langs de langgerekte kustlijn van Hoorn groeit een beeldenroute die een stevige wandeling rechtvaardigt.
De route begint vanaf schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. Thema van de doorlopende expositie is Land-Water-Dialoog.

In de afgelopen maanden zijn er vele beelden van kunstenaars toegevoegd aan de beeldenroute langs de kust van Hoorn. Het betreft ondermeer beelden van Carla Rump, Gilles Waagmeester, Martine de Jong, Linda Verkaaik, Judith Kuijpers, Coby Dierikx en Lia Versteege. De beeldende kunstroute start bij de Parkschouwburg met het imposante beeld Waaier in het water van de kunstenaar Rudi van de Wint.

Een groot gedeelte van de beelden wordt onder verantwoording van stichting In Den Beginne en in samenwerking met de gemeente Hoorn, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB) op de dijklichamen geplaatst. Inmiddels hebben nu 37 beelden van verschillende kunstenaars een plek gevonden langs het water.

Niet alle beelden zijn vanuit het initiatief van de stichting In Den Beginne in de route geplaatst. Het betreft onder andere het beeld Waaier in het water van Rudi van de Wint, de beelden van Truus Menger, het beeld Theaterclown van Frank Roosen, allen nabij de schouwburg Het Park, de beelden op het Oostereiland van Christiaan Heijdenrijk en Frank Halmans, de beelden van Jan van Druten en Henk Visser op het Houten Hoofd, in het Julianapark (Jan Merx met Gedicht) en bij de brandweergarage het beeld Constructie van André Volten . Van de beeldhouwer Valentijn van der Heide staat het beeld Balancer langs de Schellinhouterdijk. De kunstenaar Robbert van der Horst maakt de route aan de Schelphoek nabij durfcentrum Volt met zijn beeld Innerspace compleet. De genoemde beelden zijn geplaatst door de gemeente Hoorn en zijn ook eigendom van de gemeente Hoorn. Sommige gemeentelijke beelden sluiten niet aan op het thema van de Ku(n)stlijn, maar zijn wel opgenomen in de route.

Een mooie extra aanvulling op de permanente beeldenexpositie langs de kust van Hoorn is een fraai zicht op het schip de Halve Maen vanaf de landtong De Haai, nabij de Vuurtoren.