Marijke Gémessy & Pien Hazenberg – Getroffen

Duotentoonstelling van Marijke Gémessy & Pien Hazenberg. Twee iconische Haagse kunstenaars die decennia wederzijdse bewondering delen, hoewel zij werken in verschillende technieken. Twee, die op dezelfde golflengte zitten en daar waar mogelijk maatschappelijke thema’s aanhalen. In deze tentoonstelling geven zij gestalte aan hun wederzijdse bewondering en een lang bestaand plan voor een gezamenlijke tentoonstelling.

Pien Hazenberg (1942)
"Ik noteer wat mij opvalt in de samenleving". Daarmee is de thematiek van Hazenberg geduid.
Er is geen boodschap, geen verzet. Er is slechts registratie: archief van de gemeenschap. Niettemin leidt de gelaagdheid van de beheerste beelden vaak tot ongemak bij de kijker. De maker mag een wakker oog hebben voor onderkoeld drama, het affect ligt bij de beschouwer. De thema’s komen vaak uit de actualiteit of relevante paralellen uit de geschiedenis. De inzending bestaat deels uit portretten uit de media. We kennen de gezichten van de pers en de tv. Er kleeft een verleden aan. Hazenberg toont dit keer o.a. gemengde technieken, vluchtige notities, schetsen en studies. “Ik houd van onvoltooid , waar het beeld nog ingevuld moet worden”.

Marijke Gémessy (1944)
Aan haar recente keramische neushoorns heeft zij de pangolin toegevoegd. Een dier dat straks is uitgestorven en niemand heeft gekend. De pangolin is vooral in Azië geliefd om de schubben, die net als hoorn een afrodisiacum is. Gémessy vestigt de aandacht op dit beest in diverse objecten zonder te (ver)oordelen. Opvallend is de combinatie met bestaand Chinees porselein. “Dichter bij huis zijn wij geen haar beter als het gaat om het omgaan met dieren.” Zij toont dit in ‘Chicken run’. 12 keramische( plof)kippen rennen met bord en al weg van een voor 12 personen gedekte tafel . Toch zal de gelaagdheid in Gémessy’s objecten niet onmiddellijk herkenbaar zijn. Zij overgiet haar werk met een vleug humor. Het toegevoegde neon kan vervreemdend aandoen.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen Gratis toegang  

Vanaf Vrijdag 3 mei 2019 tot en met Zondag 26 mei 2019

Dag Van Tot
Zondag 12:00 17:00
Dinsdag 12:00 17:00
Woensdag 12:00 17:00
Donderdag 12:00 17:00
Vrijdag 12:00 17:00
Zaterdag 12:00 17:00

Lange Voorhout Model.NdtrcItem.HouseNumber
2514 EA, 's-Gravenhage