Matthäus Passion Hilversum door Bachkoor Holland

Onder leiding van Gijs Leenaars wordt het werk vier keer uitgevoerd tijdens drie avondconcerten en een middagconcert, waarvan 1 avondconcert in Hilversum op dinsdag 7 april om 19:30 uur. Het concert op Goede Vrijdag bestaat uit twee delen met daartussen een lange lunchpauze. De kerk gaat steeds een een uur voor aanvang open voor publiek.

Passion 2020
Bachs Matthäus Passion behoort tot de machtigste en meest ontroerende uitingen van het lijdensverhaal van Christus. Vanaf de eerste noten tot aan het adembenemende slotkoor heeft Bach door het spelen met getallen en harmonisaties de complete partituur geladen met talrijke subtiele symbolische verwijzingen naar de woorden van het evangelie van Matteüs.

Bachs Matthäus Passion is een tijdloos verhaal van lijden, verzoening en vergeving, van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering. Het behoort tot de machtigste en ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus. Dit magistrale stuk is één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek. Het decor en de akoestiek van de St. Vituskerk lijken te zijn gemaakt voor Bachs wonderschone meesterwerk. In het bijzijn van diverse gasten van de Gemeente Hilversum wordt de Matthäus Passion in volle glorie uitgevoerd door internationale solisten, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor.

Het Bachkoor Holland wordt sinds de oprichting in 1921 geroemd om het bijzonder hoge niveau van zijn uitvoeringen, die zeer trouw zijn aan de originele partituren van Bach. Dirigent Gijs Leenaars is, naast de vaste dirigent en artistiek leider van het Bachkoor Holland, chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Hij dirigeert de Matthäus Passion jaarlijks met veel plezier vanuit een partituur dit letterlijk met tape aan elkaar hangt. Ieder seizoen bekijkt hij het werk alsof hij het voor het eerst ziet waarbij hij zich dwingt tot ‘gedachtenexperimenten’. Vaak komt hij weer uit bij vertrouwde antwoorden die het best passen bij zijn smaak, maar soms evolueert een deel duidelijk in een voor hem nieuwe richting.

Programma: BWV 244, J.S. Bach
Koor: Bachkoor Holland
Jongenskoor: Haags Matrozenkoor
Orkest: Concertgebouw Kamerorkest

Sopraan
Julia Neumann (4 april), Siri Thornhill (7, 9 en 10 april)

Alt
Helen Charlston

Tenor, Evangelist
Mikael Stenbaek

Tenoraria's
Thomas Michael Allen

Bas
Christus Niklaus Kost

Basaria's
Halvor Melien

Dirigent
Gijs Leenaars

Data: 4, 7, 9 & 10 april 2020

Locaties: Lochem, Hilversum, Delft

Aanvang 19:30 uur (avondconcerten)
11:30 uur deel 1 en 14:30 uur deel 2 (Goede Vrijdag)

Praktische informatie

Dinsdag 7 april 2020 vanaf 19:30