Mens & Evolutie

In het Museon in Den Haag is een nieuwe les-expositiezaal over Mens & Evolutie geopend. Deze nieuwe tentoonstelling toont het fascinerende proces van de veranderingen in levende organismen van generatie op generatie. Evolutie is onderdeel van al het leven sinds dit bijna 4 miljard jaar geleden op aarde ontstond.

De evolutie
Kleine verschillen tussen ouders en hun kinderen lijken onbelangrijk, maar na vele generaties kunnen deze verschillen samen voor grote veranderingen zorgen. Als een verandering een voordeel voor een organisme oplevert, dan kan een individu hierdoor bijvoorbeeld beter voedsel vinden of meer nakomelingen krijgen. Op deze manier worden veranderingen doorgegeven aan de volgende generaties.

In de loop van de tijd kan een populatie zoveel nieuwe eigenschappen verkrijgen dat er een nieuwe soort ontstaat. Soorten die van elkaar gescheiden leven, bijvoorbeeld door een zee of gebergte, lijken steeds minder op elkaar en evolueren zo tot aparte species.

De mens
Ook wij, Homo sapiens, zijn ontstaan door miljard jaren evolutie. Eéncellige bacteriën zijn onze vroegste voorouders. Hieruit ontwikkelden zich steeds complexere levensvormen. Ze behielden de succesvolle eigenschappen van hun voorgangers. 25 miljoen jaar geleden verschenen de eerste mensapen en de eerste mensen (Homo habilis) leefden ca. 2,4 tot 1,4 miljoen jaar geleden in Oost-Afrika. De moderne mens (Homo sapiens) verscheen pas 200.000 jaar geleden en is de enige overlevende soort van het geslacht Homo.

Homo creatus
Onze soort evolueert nog steeds. Zo heeft zich in de afgelopen 10.000 jaar lactose-tolerantie ontwikkeld, dus de mogelijkheid om ook als volwassen mens lactose te kunnen verteren. Maar de moderne mens gaat verder: tegenwoordig kunnen we ons lichaam repareren, onderdelen vervangen of zelfs verbeteren.

Collectie
De uitgebreide en bijzondere collectie van het Museon is altijd het uitgangspunt van de educatieve programma’s en tentoonstellingen. In deze expositie zijn levensechte reconstructies van mensapen (waartoe ook de mens behoort) te zien. Een opgezette Chimpansee, een indrukwekkende Orang-utan (beiden grote mensapen) en ook een Withandgibbon (kleine mensaap) zijn in de zaal te bewonderen. Met deze prachtige dieren, in combinatie met verschillende fossielen, wordt het verhaal van de evolutie van het leven op aarde uitgelegd.

One Planet
Homo sapiens is ontstaan door het indrukwekkende proces van de evolutie. Vanuit Afrika heeft de moderne mens zich over de aarde verspreid. Zelfs in het eeuwige ijs en in de diepste diepzee vind je onze sporen - meestal in de vorm van afval en vervuiling. En als enige soort zijn wij in staat om het leven op aarde grotendeels te vernietigen. Zijn wij daarom het meest succesvolle wezen? 

"Here we are, arguably the most intelligent being that's ever walked planet Earth, with this extraordinary brain, yet we're destroying the only home we have."  - Jane Goodall

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 1 juli 2017 tot en met Zaterdag 31 december 2022

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00