First Americans: eerbetoon aan inheemse veerkracht en creativiteit

Alleen toegankelijk met toegangsticket. Deze kun je alleen online kopen, waarbij je een dag en een tijdsslot kiest. Per dag en per tijd is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Zo voorkomen we dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een lange wachtrij staat bij de ingang. Dit geldt ook voor bv Museumkaarthouders of bij het gebruik van andere passen zoals CJP, collegekaart (studenten) etc. Binnenkort kun je al tickets reserveren; zodra dit mogelijk is laten we het je via de site en social media weten, dus houd deze in de gaten! Kijk voor meer informatie op de website: https://www.volkenkunde.nl/

In de tentoonstelling FIRST AMERICANS staan de ervaringen van de oorspronkelijke bevolking van Noord Amerika, hun veerkracht en creativiteit centraal. In het Leiden 400 jaar brengt FIRST AMERICANS hedendaagse (kunst)werken, fotografie en fashion van inheemse kunstenaars en de museumcollectie samen.

Vanaf de komst van de Europese kolonisten stonden de taal, kunst, leefgewoontes en religie van de inheemse gemeenschappen onder druk. Dankzij hun veerkracht en creativiteit zijn de inheemse gemeenschappen nog steeds bloeiend. Maar liefst 60 objecten worden -aan de hand van diverse thema’s- getoond in FIRST AMERICANS.

Beeldvorming: 16e eeuwse prenten uit de collectie tonen dat het Europese en Amerikaanse beeld van de oorspronkelijke inwoners vol stereotypering is. Kunstenaar Jacob Meders (Mechoopda/Maidu) heeft een serie nieuwe prenten (houtsneden) geproduceerd, die op deze vroege prenten reageren.

Uitwisseling: Een belangrijk symbool is de wampum, een sieraad van aan elkaar geregen schelpen. Onder de invloed van de Europeanen werd deze symbolische rijkdom als geld gebruikt. Te zien is een nieuwe wampum ceintuur van Elizabeth James Perry (Wampanoag), die het belang van deze kunstvorm laat zien.

Zelfrepresentatie: De foto’s van Caro Romero (Chemehuevi) tonen drie zelfbewuste vrouwen omringd door traditionele objecten uit hun cultuur. De afbeeldingen zijn glossy en eigentijds, maar verwijzen tegelijkertijd naar tradities.

Activisme en veerkracht: In de 60-70’er jaren stond een nieuwe generatie inheemse activisten op, die internationale aandacht verwierven. We laten een bijzondere koperen riem zien van Greg Lewis (Pueblo of Acoma) die afkomstig is van de koperen buizen van de gevangenis op Alcatraz.

Het eindpunt van "FIRST AMERICANS" is buiten de museummuren waar de metershoge muurschildering Yatika Starr Fields (Osage/Cherokee/Creek-Muskogee) te zien is. In zijn indrukwekkende en kleurrijke werk komen de inheemse cultuur, veerkracht en creativiteit samen. De compositie van zijn werk is geïnspireerd op de kunstwerken van Frans Hals.

Inheemse kunstenaars De werken van de inheemse kunstenaars, bestaand of in opdracht gemaakt, getuigen van een enorme diversiteit. De kunstwerken worden gecombineerd met een selectie historische objecten uit de eigen collectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden en keramiek. De deelnemende kunstenaars zijn:

Sonny Assu (Ligwilda'x_w of the Kwakwaka’wakw Nations); Jamison Chas Banks (Seneca-Cayuga-Cherokee),Christi Belcourt, (Mischif), Yatika Starr Fields (Osage/Cherokee/Muscogee-Creek ), Leah Mata Fragua (Northern Chumash), Jason Garcia-Okuu Pin (Santa Clara Pueblo), Steven Paul Judd (Kiowa-Choctaw), Greg Lewis (Acoma Pueblo), Jacob Meders (Mechoopda/Maidu), Shelley Niro (Kanien'kehá?ka), Jamie Okuma (Luiseño/Shoshone-Bannock), Virgil Ortiz (Cochiti Pueblo), Elizabeth James Perry (Wampanoag Tribe of Gay Head-Aquinnah), In Progress, Cara Romero (Chemehuevi), Diego Romero (Cochiti Pueblo), Melinda Schwakhofer (Mvskoke and Austrian-American),

Skawennati (Kanien'kehá?ka) and Hulleah Tsinhnahjinnie (Taskigi/Dine’). In addition to works featured by Nathan Begaye (Hopi Pueblo), Fred Kabotie (Hopi Pueblo), Awah Tsireh (San Ildefonso Pueblo) and Tomas Vigil (Tesuque Pueblo).

Leiden 400 In 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde.

Voor meer informatie klik hier.

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 10 juli 2020 tot en met Zondag 25 juli 2021

Dag Van Tot
Zondag 10:00 17:00
Dinsdag 10:00 17:00
Woensdag 10:00 17:00
Donderdag 10:00 17:00
Vrijdag 10:00 17:00
Zaterdag 10:00 17:00