One Planet

One Planet van het Museon in Den Haag is een leuke, boeiende en leerzame tentoonstelling voor het hele gezin. Aan de hand van interactieve games en multimedia geeft de permanente expositie spelenderwijs antwoord op de vraag, hoe we met elkaar de aarde leefbaar en gezond houden. Het Museon daagt je daarbij uit om na te denken, hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan een betere wereld. 

Duurzame oplossingen voor mondiale uitdagingen
De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel, we reizen vaker en zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat we onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben.
De grote mondiale uitdagingen die met deze ontwikkelingen samenhangen, wil de Verenigde Naties aanpakken met duurzame oplossingen. De VN heeft daarvoor zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken.

Uitgangspunt One Planet
Het Museon gebruikt deze doelen als uitgangspunt in de tentoonstelling One Planet. Voorbeelden van thema's die aan bod komen zijn: overbevissing, watervervuiling, energie, vluchtelingen, klimaatverandering en discriminatie. Kook virtueel internationale gerechten met sprinkhanen of zeewier, speel het internationaal bekroond computerspel Never Alone, ontdek de verschillende minerale grondstoffen in je mobieltje en speel het tafelvoetbalspel met als inzet de VN-ontwikkelingsdoelen. Bij alle zeventien tentoonstellingsonderdelen komen de doelen met behulp van tekst, beeld, interactiviteit en de vaste collectie aan de orde. Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er is altijd een link met Nederland, zodat 'hier' en 'daar' vergeleken kunnen worden.

Persoonlijk en relevant 
In One Planet worden de onderwerpen persoonlijk en relevant door steeds in te zoomen op een situatie in Nederland en vervolgens een vergelijking te maken elders op de wereld. Zo ontstaat er een reeks van verrassende ontmoetingen wereldwijd. Na het bezoek aan de tentoonstelling ervaar je dat ook jij een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een leefbare planeet. 

Museon 
Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap en wil zijn bezoekers inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. De tentoonstellingen en activiteiten gaan over de mens en onze wereld, de aarde. Je komt meer te weten over hoe de aarde is ontstaan, wanneer de dino's leefden, hoe de eerste mensen eruit hebben gezien, waar wij onze energie vandaan halen, hoe verre volken leven en hoe mensen recht en vrede kunnen bewaren. Een leuk doe-museum! 

Bereikbaarheid Museon
Het Museon bevindt zich in het Statenkwartier vlakbij het strand van Scheveningen en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Vanaf Den Haag Centraal Station en Hollands Spoor brengt tram 16 je in ongeveer twintig minuten naar het museum. Vanaf Station CS kun je ook bus 24 nemen die rijdt tussen Station Mariahoeve en Kijkduin.
Met de auto is het Museon bereikbaar via de Utrechtsebaan richting Kijkduin. Eenmaal in de stad kun je de borden 'Kunstmuseum Den Haag' volgen. Voor het museum is er ruime gelegenheid om gratis te parkeren. Mochten er onverhoopt geen parkeerplaatsen meer vrij zijn, dan kun je betaald parkeren in de parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10, zo'n vijf minuten lopen van het Museon.

Praktische informatie

Vanaf Zaterdag 29 oktober 2016 tot en met Donderdag 31 december 2020

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00