Ons Wereldrijk Hotel Modern & Arthur Sauer

Een enorme maquette van de Indische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. Het miniatuur-eilandenrijk wordt bevolkt door honderden poppetjes van 8 cm groot.

Het verhaal begint in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het kolonisatieproces zich heeft voltrokken.

Over Hotel Modern
Hotel Modern werd wereldberoemd met de voorstellingen De Grote Oorlog en Kamp, waarin de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazi-kamp worden verbeeld. Met behulp van minicamera's, honderden miniatuur-poppetjes en een live soundtrack, worden miniatuurwerelden tot leven gebracht op een groot scherm.

Oeuvreprijs
Onlangs (september 2019) heeft Hotel Modern de Oeuvreprijs voor Poppenspel uitgereikt gekregen: de Wim Meilinkprijs van de NVP-UNIMA.

Uit het juryrapport:
“Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker van Hotel Modern hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken. Hotel Modern is beroemd geworden met een eigenwijs, luchtig en tegelijkertijd diepzinnig spel met spullen, filmbeeld en illusie. De spelers maken live animatiefilms op het toneel. Het publiek ziet de filmbeelden op een scherm, maar het ziet ook de makers, terwijl zij de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decortjes bewegen."

Lees hier het volledige juryrapport (onder artikelen).

Praktische informatie

Cultuur
Zaal/Ruimte Grote Zaal
  Van Tot Toelichting
€ 17.00 € 18.00

Donderdag 27 februari 2020 vanaf 20:15