Openstelling Volkssterrenwacht Bussloo januari

Om 20 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig.

4 januari: Mars: War of the Worlds - Frank Vermeulen. Eind 19e eeuw zagen astronomen ‘kanalen’ op Mars en dit verstevigde het idee dat er wezens op deze planeet leefden. Hoe kon dit idee zich ontwikkelen en hoe keek de 19e eeuwse mens aan tegen deze ‘buren’?. Frank Vermeulen neemt het publiek mee terug naar de tijd dat iedereen er van overtuigd was dat er Marsmannetjes bestonden.

11 januari en zaterdag 12 januari: “ Nederland kijkt sterren “ - toegang gratis
In het kader van 100 jaar Internationale Astronomische Unie worden wereldwijd dit weekend sterrenkundige publieksactiviteiten georganiseerd. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

18 januari: De Wintersterrenhemel – Jaap van’t Leven. Heldere winteravonden zijn een genot om kennis te maken met de sterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion en de Stier staan prominent aan de hemel en voor de bezitter van een telescoop of grote verrekijker bevatten deze sterrenbeelden vele interessante objecten. Jaap van’t Leven laat het publiek – eventueel onder een heldere hemel - kennis maken met de wintersterrenhemel. Ook blikt hij vooruit op de totale maansverduistering die in de vroege ochtend van maandag 21 januari zichtbaar is.

Maandag 21 januari: “ Totale Maansverduistering “ - openstelling van 4.00 tot 8.00 uur !!
Vanaf 4.34 uur tot 7.51 uur trekt de Volle Maan door de schaduw van de aarde en is er een totale maansverduistering zichtbaar. De totaliteit duur van 5.41 uur tot 6.43 uur. Bij helder weer is de sterrenwacht geopend met korte presentaties en gelegenheid om met telescopen en verrekijkers dit fascinerende hemelverschijnsel te kunnen volgen.

25 januari: De Gaia hemel: versie 2.0 – gastspreker dr. Anthony Brown (Univ. Leiden)
De Europese satelliet Gaia is in 2013 gelanceerd met als doel om door nauwkeurige waarnemingen van 1 miljard (!) sterren de afstanden, bewegingen en eigenschappen van deze sterren in kaart te brengen. Anthony Brown toont het publiek hoe astronomen uit deze enorme hoeveelheid gegevens inzicht kunnen krijgen over de structuur en ontstaansgeschiedenis van onze Melkweg.
Praktische informatie

Prijs
volwassenen 5.00
toelichting prijs kind t/m 14 jaar € 2,50.
  Van Tot Toelichting
Kinderen € 2.50 t/m 14 jaar
Volwassenen € 5.00

Dag Van Tot Toelichting
Vrijdag 24 januari 2020 19:30 22:30
Vrijdag 31 januari 2020 04:00 08:00