Palen van toen. Bakens van nu.

De wandelingen gaan via de oude grenzen in dit gebied, waar circa 40 grenspalen of grensstenen gestaan of gelegen hebben. Een groot aantal daarvan is nog aanwezig. Vroeger waren deze grenspalen de ‘bakens’ die het rechtsgebied van de leenheer aangaven. Dat betrof het recht op en het gebruik van: het land, het water, de lucht, de jacht, en nog veel meer. Vaak ook de jurisdictie over de mensen die in dat gebied woonden.

Nu zijn deze ‘bakens’ een goede aanleiding voor een wandeling door dit prachtige en gevarieerde gebied. U loopt dan bijvoorbeeld vanuit het station Eindhoven door de wijk Tivoli waar u langs een oude heerlijkheidgrens naar de Hut van Mie Pils wandelt aan de rand van de vroegere Groote Heide. En de volgende dag gaat u verder langs de Tongelreep naar de Achelse Kluis. Of u start vanaf het station Heeze en begint de route bij Kasteel Heeze langs de Boschlaan richting de heerlijkheidgrens met Sterksel. Vanuit het station Geldrop bent u direct al op één van de wandelroutes. U kunt ook vanaf het station Maarheeze beginnen of op de grens met België vanaf de Achelse Kluis.

Onderweg komt u langs de plekken waar de oude grenspalen en grensstenen hebben gestaan. Uiteraard wordt er waar mogelijk ook naar de bekende wandelknooppunten verwezen.

 

Naast cultuurhistorische beschrijvingen van de drie heerlijkheden en de vijf dorpen in het gebied wordt er aandacht gegeven aan de Achelse Kluis, de Beekdalen, de Groote Heide en de Strabrechtse Heide. De kastelen van zowel Heeze als Geldrop komen uitvoerig ter sprake. Alle grensstenen en grenspalen worden getoond op een overzichtskaart.

Terwijl het geheel wordt omlijst met vele foto's uit het gebied. Naast een vijftal overzichtskaarten zijn er 19 detailkaarten die de wandelaar kan gebruiken. Naast deze kaarten staan ook routebeschrijvingen, links- en rechtsomgaand.

De route is te koop in onze winkel voor € 9,50