Sneeker Dweildag 2019

De dweilkapellen, komende uit Den Helder tot aan Weert, kunnen zich manifesteren in twee klassen, de Leutklasse of de Wedstrijdklasse. Alle kapellen worden om 12:15 uur bij het Stadhuis in de Marktstraat verwelkomd door de wethouder waarna het startsein wordt gegeven door het scanderen van de woorden ‘Vuur, vlam, los’.

De kapellen zetten dan gezamenlijk de Triomfmars in, wat sinds jaar en dag de herkenningsmelodie van de Blauhúster Dakkapel was. Rond vijf uur is de prijsuitreiking in de Marktstraat en zullen de meer dan 500 muzikanten wederom een gezamenlijk optreden verzorgen. 

Het woord 'dweil' in dweilorkesten of dweilkapellen komt van de term 'dweilen', in de zin van 'doelloos’, op straat rondzwerven'. 
In Brabant, en Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens  carnaval van café naar café te 'dweilen', dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen 'dweilband', dweilkapel  en 'dweilorkest'. Vanaf begin jaren 70 speelde de Blauhúster Dakkapel tijdens de dweilpauzes van de WK- en EK schaatswedstrijden in het Thialfstadion te Heerenveen, en heeft het begrip ‘Dweilorkest’ een nieuwe en originelere betekenis gekregen.

Praktische informatie

Zaterdag 5 oktober 2019 Vanaf 12:15 tot en met 17:30