Tentoonstelling Meester van het visstilleven

Vanaf 22 juni is in Stedelijk Museum Alkmaar een focustentoonstelling over Pieter van Schaeyenborgh te zien. Deze tot nu toe vrij onbekende zeventiende-eeuwse meester (actief tussen 1635-1657) was een van de meest bekwame Hollandse schilders op het gebied van visstillevens. Maar ook, de enige Alkmaarse schilder gespecialiseerd in stillevens.

Het is uniek dat een aantal schilderijen van zijn hand zo goed bewaard zijn gebleven. Zo hangt er een groot en gesigneerd schilderij Visstilleven met gezicht op Egmond (zie foto) in onze Gouden Eeuw-zaal. Maar bevinden zich in een particuliere verzameling ook twee fraaie schilderijen met daarop zoet- en zoutwatervissen. Ook deze schilderijen hebben een bijzondere geschiedenis verweven met de stad Alkmaar.
Sinds de tentoonstelling in 2004 Vis: stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters 1550-1700 in het Centraal Museum, is Van Schaeyenborgh’s naam weer uit de vergetelheid geraakt en nog altijd is zijn werk weinig terug te zien in musea. Stedelijk Museum Alkmaar hoopt met deze eerste monografische tentoonstelling de kunstenaar en zijn oeuvre meer bekendheid te geven.