Tentoonstelling Molenaar’s Kindermeel

Pieter Molenaar en Gerbrand Swart startten in 1896 met hun Molenaar’s Kindermeel. Wat begon met molen en dekschuit groeide uit tot een bedrijf dat in de jaren ’50 wel zeven miljoen pakjes per jaar produceerde. Dat was te danken aan de kwaliteit en aan het positieve oordeel van artsen en verloskundigen over Molenaar’s Kindermeel, maar ook aan slimme marketing. Denk aan geschenkartikelen, zoals paplepels en –bordjes, boeken en puzzels, en aan de vele reclames. De slagzin ‘Eerst borstvoeding en daarna Molenaar’s Kindermeel’ werd een begrip.

De fabriek aan de Nauernasche Vaart werd in 1979 gesloopt. In hetzelfde decennium is Neeltje Bleker-Swart, dochter van directeur Co Swart, begonnen met verzamelen van allerlei materiaal van familiebedrijf Molenaar’s Kindermeel. Echtgenoot Otto Bleker deelt haar interesse en samen hebben zij in 2018 de geschiedenis van het bedrijf gepubliceerd in een boek.

Het deel van de verzameling dat Neeltje Bleker-Swart en Maarten Molenaar samen verwierven, hebben zij vorig jaar geschonken aan het Gemeentearchief Zaanstad en het Zaans Museum. De tentoonstelling geeft met familiefoto’s, reclameposters, speelgoed en nog veel meer een veelzijdig beeld van deze bedrijfsgeschiedenis.

Praktische informatie

Gratis toegang

Stadhuisplein Model.NdtrcItem.HouseNumber
1506 MZ, Zaandam