Tentoonstelling: Zeeslag

In de nieuwe tentoonstelling ‘Zeeslag!’ vaar en leef je mee met de opvarenden van twee belangrijke zeeslagen die in 2017 herdacht worden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942).

Michiel de Ruyter is bekend geworden door zijn glorieuze overwinningen. Karel Doorman treft een ander lot. Hij sneuvelt tijdens de Slag in de Javazee. De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. In de tentoonstelling nemen we de bezoekers mee in het verhaal van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede tijdens de Tocht naar Chatham. De Slag in de Javazee maakt de bezoeker mee aan de hand van Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).

Op 27 februari 1942 zonken de kruisers Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. Een groot deel van de bemanning kwam om. Alle slachtoffers herdenken wij in de tentoonstelling en op onze speciale herdenkingswebsite www.918keerherdacht.nl.

Hoofdgracht Model.NdtrcItem.HouseNumber
1781 AA, Den Helder