Topstukken

Huis van het boek opent de schatkamer. Deze zomer toont het oudste boekenmuseum ter wereld zijn meest bijzondere topstukken. De vaak kwetsbare middeleeuwse handschriften, vroege drukken en moderne kunstenaarsboeken worden bewaard in de donkere en koele depots. Het perkament en papier is zo lichtgevoelig dat de boeken slechts af en toe getoond mogen worden aan het publiek.

Getijdenboek voor Catharina van Kleef
De bezoeker krijgt de meest spectaculaire voorbeelden van deze boeken te zien. Zo is er het Getijdenboek voor Catharina van Kleef van omstreeks 1460. Catharina van Kleef trouwde op dertienjarige leeftijd met hertog Arnold van Gelre. Dit prachtige kleinood was het huwelijksgeschenk van haar vader. Het verfijnde boekje is met veel aandacht voor details en met vele grappige tekeningetjes uit het dagelijkse leven verlucht door de Meester van Kleef zoals hij nu wordt genoemd. Veel weten we niet over deze meester. Het is dan ook meer dan 650 jaar geleden dat het gemaakt is. Het is een wonder dat het zo goed bewaard is en er nog zo betoverend uitziet.

Mummie van een kat
De oprichter van het museum verzamelde niet alleen boeken. Hij bracht ook een indrukwekkende verzameling Griekse, Egyptische en Romeinse oudheden bijeen. Deze oudheden zijn te zien op de eerste, 19de-eeuwse verdieping van het museum. Voor deze tentoonstelling lichten we een heel bijzonder voorbeeld nader toe: een mummie van een kat. In het oude Egypte werden katten op enorme schaal gemummificeerd. Deze mummies werden verkocht aan pelgrims die ze offerden aan de godin Bastet, de godin van vreugde en muziek. Zij wordt meestal voorgesteld als een vrouw met een kattenkop. De meeste bezoekers vinden het zielig voor de kat, maar deze mummie vertelt ons veel over de Egyptische oudheid en haar tradities en geloof.

Het huis van een baron
Dit zijn maar twee voorbeelden van vijfendertig topstukken die deze zomer te zien zijn in het sfeervolle woonhuis van de oprichter, baron Willem van Tiellandt van Westreenen (1783-1848). Aan de hand van deze topstukken ontdekt de bezoeker ook het verhaal over de geschiedenis van dit speciale museum.

Letterzomer
Naast deze topstukkententoonstelling zijn er twee kindertentoonstellingen die helemaal in het teken staan van letters: ‘Retteketet Letterpret’ en ‘Letterland’. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen de kinderen ook nog spelen in een heuse Lettertuin en schilderen in het Open schilderatelier. Zie voor de data en tijden de agenda in deze krant of op www.huisvanhetboek.nl.

Dit is een tentoonstelling van Huis van het boek, een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno.

Museum Meermanno

Het Museum Meermanno is gevestigd in het sfeervolle voormalige woonhuis van baron Van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). De naam Meermanno-Westreenianum herinnert aan twee personen die aan de wieg hebben gestaan van dit museum. De belangrijkste is Baron W.H.J.van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) die in dit huis een uitgebreide boekenverzameling bijeenbracht. Zijn achterneef en belangrijke inspirator, Johan Meerman (1751-1815), bezat ook een indrukwekkende boekencollectie, waarvan een deel uiteindelijk werd opgenomen in de collectie van Van Westreenen. Na de dood van Van Westreenen vielen het huis en gehele collectie toe aan de staat. In 1852 werd het huis opengesteld als museum.

Praktische informatie

Leeftijd
Leeftijd jeugd Alle leeftijden

Vanaf Vrijdag 12 juli 2019 tot en met Zondag 6 oktober 2019

Dag Van Tot
Zondag 11:00 17:00
Dinsdag 11:00 17:00
Woensdag 11:00 17:00
Donderdag 11:00 17:00
Vrijdag 11:00 17:00
Zaterdag 11:00 17:00