Unboxing Ballet 2 (8+) Junior Company | Nationale Ballet

Over de Junior Company

De Junior Company is niet meer weg te denken van de Nederlandse theaterpodia. Het jongerengezelschap maakt dit seizoen een uitgebreide tournee door Nederland met een dwarsdoorsnede uit het balletrepertoire.

De Junior Company van Het Nationale Ballet werd in 2013 in samenwerking met de Nationale Balletacademie opgericht, om een ‘brug te slaan’ tussen opleiding en beroepspraktijk. Het succes van het jongerengezelschap is inmiddels waarschijnlijk nog groter dan de oprichters ooit hadden kunnen vermoeden. De groep is internationaal veelgevraagd en honderden dansers van over de hele wereld melden zich jaarlijks aan voor de audities van de Junior Company, in de hoop een plek binnen het gezelschap te bemachtigen. Inmiddels bestaat meer dan een derde van het danserstableau van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-leden, met onder hen opvallende dansers als tweede soliste Michaela DePrince, grand sujets Riho Sakamota, Jessica Xuan, Yuanyuan Zhang, Martin ten Kortenaar en Sho Yamada en corps de ballet-danser Timothy van Poucke.

Over de voorstelling

Na het grote succes van Unboxing Ballet in 2019 brengt de Junior Company in 2020 een vervolg met Unboxing Ballet 2. De toptalenten van de Junior Company maken een reis door de balletgeschiedenis en dansen werk van toonaangevende choreografen.

Unboxing Ballet 2 combineert de drie pijlers van Het Nationale Ballet-repertoire: het klassieke, eeuwig mooie, negentiende-eeuwse ballet-erfgoed, hoogtepunten uit het twintigste-eeuwse ballet én opwindende nieuwe creaties, gemaakt door choreografen die momenteel internationaal de toon aangeven. Tijdens dit gevarieerde drieluik maakt u dus als het ware een reis door de balletgeschiedenis, aangevoerd door de jonge toptalenten van de Junior Company.

De precieze invulling van Unboxing Ballet 2 is nog een verrassing, maar één bijzonder programmaonderdeel kunnen wij alvast verklappen: de Junior Company-première van Hans van Manens onvolprezen In and Out, dat door de danspers werd onthaald als een ‘regelrechte voltreffer’.

Over Hans van Manen
Geen choreograaf heeft zo’n groot stempel op de dans in Nederland gedrukt als Hans van Manen. Zijn meesterschap wordt wereldwijd al vele decennia erkend. Hij staat dan ook bekend als de meester van de beperking. Figuurlijk, want voor hem geen onnodige decoratie en poeha; dans in de meest pure en heldere vorm is zijn handelsmerk. Van Manen houdt ervan om zichzelf beperkingen op te leggen. In In and Out doet hij dat in ruimtelijke zin, met een decor dat bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, dan weer bestormen ze het hele toneel.

Praktische informatie

Leeftijd
Leeftijd jeugd 8 tot 10 jaar
Cultuur
Zaal/Ruimte Theaterzaal
  Van Tot Toelichting
€ 15.50 € 20.00

Vrijdag 20 maart 2020 vanaf 19:30