Zomervaartocht op de Nieuwkoopse Plassen

Maak tijdens de warmste dagen van het jaar kennis met hét best bewaarde geheim van het Groene Hart..

Tijdens een zomervaartocht maak je kennis met de Nieuwkoopse Plassen. Dit laagveenmoerasgebied is hét best bewaarde geheim van het Groene Hart. Onze fluisterboot Blauwjantje doet de mooiste plekjes van de omgeving aan. Het seizoen bepaalt waar we in het bijzonder naar kijken.

Vleesetende planten

De Nieuwkoopse Plassen is een oase van rust middenin de drukke Randstad. Aan het begin van de zomer begint langs de waterkant volop gele lis te groeien, later gevolgd door orchideeën die de rietkragen rozerood kunnen kleuren. Misschien stuiten we tijdens de boottocht wel op 'vleesetende planten': de ronde zonnedauw in het natte rietland en blaasjeskruid in het heldere water. Zomergasten zoals de kleine karekiet, snor en rietzanger vinden hun plekje in het hoog opgeschoten riet.

Groene glazenmaker

Als de zomer vordert, kun je in het plassengebied de zeldzame blauwe knoop verwachten. Een plant met prachtige blauwe bloemen, waarop de Sint-Jans vlinder graag neerstrijkt. De Nieuwkoopse Plassen staan ook bekend om de verscheidenheid aan libellen. Sommige soorten, waaronder de groene glazenmaker, zijn heel zeldzaam. Vanwege het heldere, voedselarme water zijn ze een bezienswaardigheid in Nieuwkoop. Liefhebbers van gele plomp, pijlkruid, galigaan en de egelskop komen in de nazomer volop aan hun trekken. Ook de uitgestrekte lelievelden zijn in deze tijd van het jaar een lust voor het oog.

Praktische informatie
  • Deze activiteit duurt ± 2 uur
  • Ben minimaal 15 minuten voor aanvang aanwezig
  • Kleed je naar de weersomstandigheden en trek stevige (wandel)schoenen aan. Onze fluisterboot is niet overdekt!
  • Neem in de maand juni anti-muggenmiddel mee en smeer zonnebrandcrème als de zon schijnt
  • Een verrekijker en fotocamera komen altijd van pas

Praktische informatie

Leeftijd
Minimum leeftijd 0
Maximum leeftijd 99
  Van Tot Toelichting
€ 8.00 € 15.00

Vrijdag 26 juli 2019 Vanaf 14:00 tot en met 16:00

Dorpsstraat 116 Model.NdtrcItem.HouseNumber
2421 BC, Nieuwkoop